Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laatste reddingsboei voor de grauwe kiekendief

  •  
08-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
De uitgestrekte tarwevelden rondom de Dollard zijn een van de laatste toevluchtsoorden van de grauwe kiekendief. In totaal zijn er zo’n 50 broedparen in Nederland, waarvan meer dan de helft zich in het uiterste noordoosten van Groningen bevindt. Maar hoelang nog?

De grauwe kiekendief keerde als broedvogel terug in Nederland tijdens de braaklegging in de jaren tachtig. Onder dwang van de EU werden landbouwpercelen uit productie genomen, omdat er sprake was van een graanoverschot. Een vervelende ontwikkeling voor boeren, maar een zege voor de grauwe kiekendief.

Overschot aan muizen

De percelen werden ruiger en er ontstond een overschot aan muizen. De grauwe kiekendief wist hiervan te profiteren en, met name in het noordoosten van Groningen, schoot het aantal broedparen omhoog. Maar de braaklegging is voorbij, de verruiging verdween grotendeels en hangt de toekomst van de zeldzame grauwe kiekendief in ons land weer aan een zijden draadje.

Gaas om de nesten

De van oorsprong Duitse bioloog Almut Schlaich van het Kenniscentrum Akkervogels – Grauwe Kiekendief zet zich al enige tijd in om de grauwe kiekendief in Groningen van de ondergang te redden. Gewapend met een rol gaas, betonijzeren pinnen en ringen gaat ze ieder broedseizoen op pad. Zonder al deze beschermingsmaatregelen is het binnen enkele gedaan met de broedende grauwe kiekendieven in ons land, zo wijzen de statistieken uit.

Menno gaat samen Almut op pad om polshoogte te nemen bij de melding van een mogelijk kiekendievennest en helpt bij het ringen van een spectaculair nest tussen de wintertarwe. Het levert unieke beelden op van een van de zeldzaamste roofvogels in ons land.
grauwe_kiek2_tv
Bekijk de aflevering over de Dollard vrijdag 9 oktober om 19:50u op NPO 2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

sjef_van_Ostaden
sjef_van_Ostaden10 okt. 2020 - 22:18

Prachtig toch, dat vrijwilligers en boeren meewerken om uitsterven te voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.