Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laatste kans voor korhoen

  •  
14-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Is het vijf voor twaalf, één voor twaalf, of eigenlijk al twaalf uur? Er zitten in ieder geval nog maar vijf (!) korhanen op de Sallandse heuvelrug, en Jaap Dirkmaat zint al op juridische actie om staatssecretaris Bleker via de rechter aan zijn Europese beschermingsverplichting te houden.
De enige wilde populatie korhoenders in Nederland  - in de Hoge Veluwe worden half-tamme dieren uitgezet - telt in totaal ongeveer 20 dieren (vijf hanen en plusminus 15 hennen). Het verleden bewijst dat er nog wel potentie zit in het Overijsselse leefgebied. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Er is intensief onderhoud van het heideterrein nodig om het gebied open te houden, niet alleen voor koerhoenders maar ook voor andere typische heidsoorten als wulp, boomleeuwerik en geelgors. En er moet ook uitbreiding komen van het leefgebied. Al met al maatregelen die zich niet verhouden met de drastische bezuinigingen die Bleker wil doorvoeren.
Om de juridische actie te bekostigen die Jaap Dirkmaat met de Stichting Das en Boom tegen het kabinet in petto heeft, geeft hij 'aandelen' uit. Door natuurrecht certificaten te kopen kan iedereen meehelpen de natuur haar rechten terug te geven en zullen onze kinderen en kleinkinderen hun recht op natuur niet verliezen. De huidige kabinetsplannen met de natuur worden genomen los van de noodzaak om te bezuinigen, aldus de staatsecretaris voor Natuur: 'de reden is dat het tijd werd' (?!).
Kijk voor meer informatie op  www.rechtopnatuur.nl . Daar kunnen ook Natuurrechten worden besteld.
Bij de foto: Boswachter Arend Spijker van Staatsbosbeheer, Jaap Dirkmaat en onderzoeker Paul ten Den hebben maar liefst drie korhanen in de kijker: 60% van de complete mannelijke populatie...
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.