Vroege Vogels

Laatste kans Thailand verbieden ivoorhandel

  •  
21-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_176584.jpg
Thailand moet voor maart 2015 de binnenlandse ivoorhandel verbieden. Zo niet dan volgen economische sancties. Dat is vorige week afgesproken tijdens een internationale bijeenkomst over de handel in bedreigde dieren.
Thailand is wereldwijd een van de belangrijkste afzetmarkten voor ivoor, omdat er geen enkele regelgeving is tegen de binnenlandse handel. Het beëindigen van de ivoorhandel zal een belangrijke bijdrage leveren aan het indammen van de wereldwijde stroperijcrisis, waarbij jaarlijks zo'n 20.000 olifanten gedood worden voor hun slagtanden.
Handtekeningen
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft actie gevoerd om Thailand ertoe te bewegen maatregelen te nemen tegen zijn binnenlandse ivoorhandel. Vorig jaar werden bijna 1,5 miljoen handtekeningen overhandigd aan de Thaise regering met de oproep hun wetgeving aan te passen. Thailand was op dat moment gastland van een topconferentie van CITES, het verdrag van landen om de internationale handel in bedreigde diersoorten te reguleren. Thailand beloofde tijdens de top om de ivoorhandel te verbieden, maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen.
Sterke toename ivoor
Onlangs bleek uit een rapport van monitoringsorganisatie TRAFFIC dat in anderhalf jaar tijd de hoeveelheid ivoren beeldjes, sieraden en andere ivoren voorwerpen dat in Thailand te koop wordt aangeboden, bijna is verdrievoudigd. Zowel het aantal winkels als de voorraden ivoor zijn sterk toegenomen. Het ivoor is vrijwel allemaal afkomstig van olifanten die in Afrika op grote schaal worden gedood voor hun slagtanden.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.