Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laatste drie jaar waren extreem warm

  •  
07-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
overstroming hoog water klimaatverandering

© Bron Pixabay

Het jaar 2017 gaat zeer waarschijnlijk de boeken in als een van de drie warmste jaren sinds de metingen begonnen in 1880. Ook was er dit jaar sprake van veel extreme weersomstandigheden zoals grote orkanen, hittegolven en grote droogte. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties maandag laten weten aan het begin van de klimaatconferentie in Bonn.

Zorgelijke ontwikkeling

Langetermijnindicatoren geven aan dat de ontwikkelen, zoals toenemende kooldioxideconcentraties, zeespiegelstijging en verzuring van de oceanen, nog steeds zeer zorgelijk zijn. Het ijsoppervlak in het noordpoolgebied blijft onder het gemiddelde en ook de hoeveelheid zeeijs in het gebied rond de Zuidpool stevent af op een laagterecord.
Uit de voorlopige cijfers in het rapport Staat van het Klimaat van het WMO blijkt dat de gemiddelde temperatuur op aarde in de eerste helft van dit jaar 1,1 graad hoger ligt in vergelijking met de temperatuur in de pre-industriële periode. Als gevolg van El Niño zal 2016 waarschijnlijk het warmste jaar blijven. 2015 en 2017 komen op de tweede en derde plaats, welke volgorde is nog niet bekend.

Afgelopen jaren in top drie

"De afgelopen drie jaar staan alle in de top drie van temperatuurrecords en zijn onderdeel van een opwarmingstendens op lange termijn", aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO. "We zijn getuige geweest van buitengewone weersomstandigheden, waaronder temperaturen tot boven de 50 graden Celsius in Azië en recordbrekende orkanen in het Caribisch gebied en de Atlantische Oceaan die zo mogelijk tot in Ierland reiken. Ook was er sprake van verwoestende moessonoverstromingen die een enorme invloed hadden op vele miljoenen mensen en was er een meedogenloze droogte in Oost-Afrika."
"Veel van deze gebeurtenissen - en gedetailleerde wetenschappelijke studies zullen later precies bepalen hoeveel - zijn het gevolg van klimaatverandering veroorzaakt door verhoogde concentraties van broeikasgassen als gevolg van menselijke activiteiten", aldus Taalas.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.