Laatste dolfijnencircus wordt gesloten
• 15-02-2013
• leestijd 2 minuten
De Indonesische regering heeft besloten om internationale afspraken en bestaande wetgeving voor de bescherming van dolfijnen actiever te gaan naleven. Tot nu toe werd een obscure handel in deze dieren niet aangepakt en werd het vergunningenstelsel met voeten getreden. Zo kon de alsmaar uitdijende amusementsindustrie met dolfijnen ongestoord zijn gang gaan. Steeds meer hotels op Bali boden dolfijnenvermaak en zelfs bestond een rondreizend dolfijnencircus dat de hele Archipel rondtrok. In smerige krappe bassins werden de gedresseerde dieren gevangen gehouden en bij de shows moesten ze door brandende hoepels springen.
Tegen dierenmishandeling
Met hulp van Earth Island Institute (VS) heeft het Jakarta Animal Aid Network (JAAN) zich jarenlang ingezet tegen deze dierenmishandeling. Dit leidde ruim twee jaar geleden tot een overeenkomst met het Ministerie van Bosbouw waarin werd afgesproken dat vanaf maart 2011 actief zou worden opgetreden tegen de vangst, de handel en het zonder vergunning gevangen houden van dolfijnen. JAAN nam de verplichting op zich om te gaan zorgen voor de opvang en rehabilitatie van de in beslag genomen dieren. De overeenkomst werd door het Ministerie van Bosbouw nimmer nageleefd, zich -bij nader inzien- beroepend op een rekkelijke interpretatie van de wetgeving over biodiversiteit.
Flipperfilms
De beroemde dolfijnenkenner Ric O’Barry, die ooit de dolfijnen trainde voor de Flipper-films, maar tot inkeer kwam en nadien actief ging strijden voor de vrijheid van dolfijnen, ondernam regelmatig de reis naar Indonesië om de Nederlandse wildlife-specialiste Femke den Haas van JAAN te steunen en adviseren. Dit leidde tot de bouw van een uniek vast opgesteld rehabilitatiecentrum voor dolfijnen nabij de Karimun eilandengroep. Dit centrum bleef onbenut en leeg omdat de Indonesische bosbouwdienst weigerde met het programma aan de slag te gaan.