Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laat trekvogels met rust in strijd tegen vogelgriep

  •  
21-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_132632.jpg
Overheden moeten afzien van maatregelen tegen trekvogels in de strijd tegen de vogelgriep. Dat hebben de Vogelbescherming en viroloog A. Osterhaus vrijdag gezegd. Volgens de milieuorganisatie hebben maatregelen zelfs een averechts effect.
Sommige landen in Azië en het Midden-Oosten overwegen om gebieden met veel meren en rivieren droog te leggen om verspreiding van de vogelgriep door trekvogels te voorkomen, stelt de Vogelbescherming.
Vogels die worden verjaagd ,,verbruiken extra energie, verzwakken daardoor en worden extra bevattelijk voor ziektes. Verstoorde vogels vliegen eveneens naar nieuwe gebieden, waardoor de kans op verspreiding van vogelgriep nog groter wordt'', aldus de Vogelbescherming.
Ook Osterhaus is tegen maatregelen tegen trekvogels. ,,Wegjagen lost het probleem niet op.'' Volgens de virusdeskundige is het het meest waarschijnlijk dat trekvogels als de wilde eend verantwoordelijk zijn voor de recente verspreiding van vogelgriep vanuit Azië naar Europa.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.