Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laat staan die snor! Dat helpt de biodiversiteit

  •    •  
02-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6381 keer bekeken
  •  
snorren-goed

© Lucien Vos

Verschillende natuurorganisaties roepen op om de snor te laten staan. En nee, ze hebben het niet over de gezichtsbeharing tussen neus en bovenlip, maar over begroeiing aan de slootkant. De zogeheten ‘oeverzone’ blijkt van groot belang voor de biodiversiteit én helpt het water zuiveren.

Twee redenen je snor te laten staan

“De snor is dé biodiversiteitshotspot aan de waterkant”, vertelt Cato van Houten van de Vlinderstichting enthousiast. Ze heeft het over de zogeheten ‘amfibische zone’ van de oever. De plek waar soms water staat, maar die soms ook droogvalt. Je treft er daarom een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten.

cato van houten

Cato van Houten

© Gert Elbertsen

Ook blijken bepaalde planten in de snor, zoals gele lis en lisdodde, een belangrijke rol te kunnen spelen bij waterzuivering. “Die planten bieden leefruimte aan allerlei bacteriën die afvalstoffen kunnen omzetten in voedingstoffen. Die voedingsstoffen worden vervolgens weer opgenomen door de plant. Zo heb je eigenlijk een hele zuiveringsinstallatie aan je waterkant”, vertelt van Houten.

Waar is de snor?

De Vlinderstichting wil samen met FLORON en Ravon graag weten hoe het gesteld is met de snor in Nederland. Ze roepen op om op zoek te gaan naar snorren en foto’s hiervan te delen!

Lees hier hoe je mee kunt doen aan de actie ‘Waar is de snor’.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.