Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laat het maar de uitstraling van een jachthaven hebben!

  •  
08-12-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_105856.jpg
Tijdens de hoorzitting op woensdag 7 december jl., naar aanleiding van de bezwaarschriften tegen de bouwvergunning voor het jachthavengebouw op Schiermonnikoog, waren dat de woorden van de gemeente. Hiermee geeft de gemeente er ronduit blijk van dat het geplande havengebouw zichtbepalend zal zijn.
Dat is nu net een doorn in het oog van vele eilandbewoners, wadvaarders en de Waddenvereniging. Zo’n 500 personen hebben daarom een bezwaarschrift ingediend of mede ondertekend. Een kleine twintig kwamen voor de hoorzitting opdagen.
De voorzitter van de bezwarencommissie liet weten dat velen van hen in juridische zin niet als belanghebbende zijn aan te merken, aangezien ze geen rechtstreeks persoonlijk belang hebben bij de bouw. Verontwaardiging alom! Enkele eilandbewoners gaven echter te kennen vanuit hun woning wel degelijk zicht te hebben op de jachthaven.
Een fervente wadvaarder deed een oproep om deze kwestie niet strikt juridisch op te pakken, maar met elkaar om de tafel te gaan zitten en te zoeken naar alternatieven waarin iedereen zich kan vinden. Het bestemmingsplan staat op die plek een bouwwerk toe. Er is dan ook geen bezwaar tegen de sanitaire voorziening die volgens plan in een terp is gesitueerd. Daarbovenop komt het kantoor van de havenmeester en een horecagelegenheid. De hoogtegrens wordt daarmee overschreden met 1,98 m. Hiervoor is vrijstelling verleend, evenals voor de horecavoorziening.
De Waddenvereniging maakt er een punt van dat er geen belangenafweging heeft plaatsgevonden met betrekking tot de aantasting van het open karakter van het landschap. Evenmin is er een Natuurbeschermingswetvergunning aangevraagd en heeft er een toets plaatsgevonden naar de mate waarin het weidse karakter wordt verstoord. De gemeente ziet niet in waarom het gebouw bij de huidige veerdam welk kan en dit kleine havengebouwtje op bezwaren stuit. Peanuts zo’n klein gebouwtje? Uit het betoog van de gemeente kun je de gedachte afleiden “als er één bouwwerk over de dijk is dan mogen er meer”. Echter omdat er al zo’n opvallend gebouw staat, is er sprake van cumulatie van het verstorend effect met de geplande nieuwbouw, aldus de Waddenvereniging.
De gemeente stelt zonder te onderbouwen dat een horecavoorziening bij een jachthaven niet mag ontbreken en men niet achter wil blijven bij andere havens. Als je het de wadvaarders vraagt, zul je te horen krijgen dat degenen die naar Schier komen juist voor de eenvoud en het natuurlijke karakter van de haven kiezen. Daarin onderscheidt de haven zich van de andere.
De gemeente heeft er belang bij dat er spoedig uitsluitsel is omtrent de vergunning, aangezien anders subsidieverstrekking in het geding komt. Alle partijen varen wel bij een verbetering van de voorzieningen. Dan moet er met elkaar toch uit te komen zijn?

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.