Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Laat gemeenten beslissen over toestaan megastallen '

  •  
03-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien_37.jpg
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is van mening dat gemeenten en provincies zelf moeten kunnen bepalen of zij megastallen toestaan of niet. Landelijke regels voor maximale schaalgrootte vindt de VNG onwenselijk en onnodig. Deze boodschap heeft de VNG gegeven aan Hans Alders, die de maatschappelijke dialoog over megastallen leidt. Staatssecretaris Bleker had de VNG eerder gevraagd de visie van gemeenten in te brengen.
Maatschappelijke dialoog
Gemeenten vinden dat de maatschappelijke dialoog niet alleen over megastallen moet gaan, maar over de toekomst en de bijbehorende doelen van de veehouderij in Nederland. Gemeenten zijn voorstander van het stimuleren van een transitie naar duurzame veehouderij. Duurzaamheid, milieu en dierenwelzijn zijn niet zozeer gerelateerd aan bedrijfsgrootte als wel aan bedrijfsvoering.
Dilemma
Gemeenten zien ook een dilemma: een leefbaar platteland is gebaat bij agrarische (familie)bedrijven. Schaalvergroting zet deze bedrijven en daarmee de voorzieningen in kleine kernen onder druk. Het tegengaan van schaalvergroting beperkt echter de mogelijkheden van andere agrarische bedrijven, met als risico dat ook de grotere bedrijven verdwijnen en daarmee het plattelandskarakter van de omgeving verdwijnt. Gemeenten vinden dit een onwenselijke ontwikkeling.
Bron: VNG
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.