Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Laat de dieren die schuilen in de uiterwaarden niet schrikken

13 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
uiterwaarden_5b81aff1d8d2e_medium

UIterwaarden bij Culemborg

© Fotograaf Jeanet1

Een aantal uiterwaarden langs de grote rivieren is de komende dagen afgesloten vanwege de hoge waterstanden. De afsluiting is volgens Staatsbosbeheer nodig om dieren die een droog plekje hebben opgezocht niet te laten schrikken. Dan zouden zij in het water kunnen springen en verdrinken.

Dieren zoek droge schuilplek

De Rijn bereikt volgens Rijkswaterstaat zaterdag een hoogste stand van 13,60 meter boven NAP bij Lobith. Dat is wat hoger dan eerder verwacht, omdat het in het stroomgebied van de rivier onverwacht veel heeft geregend. Dat geldt ook voor het stroomgebied van de Maas, die daardoor niet zo snel daalt als gedacht. Vrijwillige dijkwachten van waterschap Limburg blijven vrijdag en zaterdag nog inspectierondes lopen in Midden- en Noord-Limburg. Zondag is de waterstand van de Maas naar verwachting weer normaal voor de tijd van het jaar.

Hoogwater in de uiterwaarden


Het water in de IJssel stond na de hoogwaterperiode in februari nog steeds hoog. Daar komt nu nieuw hoogwater bij. Diverse voet- en wandelpaden langs de rivier lopen onder water, net als kades. De waterstand in het IJsselmeer en de Veluwerandmeren is volgens Rijkswaterstaat hoog.

De dijken kunnen waterstanden zoals voor het weekeinde verwacht makkelijk aan. Waterschappen verwachten net als in februari wel veel belangstelling voor de watervlaktes.

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.