Hoog boven de horizon zijn sterren het best te zien. Ze ondervinden dan minder last van de absorberende werking van de dampkring. Maar sommige hemellichamen komen nu eenmaal nooit hoog boven de horizon. Een daarvan is de planeet Mercurius. Die is rond 18 mei met moeite zichtbaar, tijdens de avondschemering, laag in het noordwesten.
Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel. Bovendien staat hij van alle planeten het dichtst bij de zon. Gezien vanaf de aarde bevindt Mercurius zich aan de sterrenhemel dan ook altijd min of meer in de buurt van de zon. Dat betekent dat hij alleen vlak na zonsondergang zichtbaar is, of vlak voor zonsopkomst.
Vandaag (zondag 18 mei) en de komende paar dagen kun je Mercurius nog proberen te vinden. Zoek een plek op met een geheel vrij uitzicht naar het noordwesten. Kijk rond 22.30 uur. Strek je arm uit, met een gebalde vuist. Je vuist beslaat dan ongeveer zeven of acht graden aan de sterrenhemel. Dat is de hoogte die Mercurius rond dat tijdstip heeft.
Ook de volle maan blijft deze week dicht bij de horizon. In de nacht van dinsdag 20 op woensdag 21 mei staat de Volle Maan rond 02.00 uur in het zuiden. Hij komt echter niet hoger dan tien graden. Pal boven de maan is met enige moeite een ster zichtbaar. Het is de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.