Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Langere bosbrandseizoenen Australië voorspeld

21 okt 2013
  •  
leestijd 1 minuten
boSbrand.jpg
Australiërs moeten er aan gaan wennen dat de bosbrandseizoenen in hun land langer worden. Klimaatwetenschapper Sophie Lewis van de Melbourne University kijkt niet op van de bosbranden die nu al woeden in de deelstaat New South Wales. Meestal loopt het bosbrandenseizoen van december tot februari, de zomerperiode in Australië.
In de maandageditie van de krant Sydney Morning Herald wijst Lewis op de klimaatverandering en de droge winter die New South Wales achter de rug heeft. ,,Niet eerder was er een periode van 12 maanden geregistreerd die zo warm was'', zegt Lewis. ,,De tijd is aangebroken dat we rekening moeten gaan houden met een langer seizoen van branden.''
Vorig jaar sloegen klimaatwetenschappers uit New South Wales al alarm over het verhoogde risico op bosbranden met een artikel in de International Journal of Climatology. Op basis van gegevens over onder meer de temperatuur, de windsnelheden en vochtigheid concludeerden de wetenschappers dat de kans op bosbranden tussen 1973 en 2010 is toegenomen in 16 van de 38 onderzochte locaties. Op geen enkele plek is de kans op bosbranden kleiner geworden.
De Australische liberale premier Tony Abbott zet vraagtekens bij de theorie dat de klimaatverandering mede een gevolg is van de uitstoot van broeikasgassen. De in september aangetreden Abbott heeft aangekondigd dat hij de belasting op de uitstoot van kooldioxide wil afschaffen.
Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.