Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leven in één druppel

  •  
28-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Blauwalgen_03.jpg
Het Naardermeer is één van de meest heldere zoetwateren van Nederland. Op sommige plekken kan je onder water wel tien meter ver kijken. En dat is best bijzonder. Maar wat zegt dit over de kwaliteit van het water? Bioloog Dedmer van de Waal, van het Nederlands Instituut voor Ecologie (het NIOO) neemt de proef op de som. Ook kijkt hij hoeveel leven er zit in één druppel Naardermeer.
Dedmer van de Waal bestudeerd onder meer zoetwater algen, als kiezelalgen en blauwalgen. Deze ééncellige organismen spelen in zoet water een heel belangrijke rol in de voedselketen. Volgens Louise Vet, directeur van het NIOO, zijn de algen ook belangrijk voor de menselijke afvalketen. Zo kunnen algen worden ingezet om afvalwater (uit het riool) te zuiveren van fosfaat en andere mineralen.
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. De onderzoekers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Op 5 oktober opent het NIOO haar deuren voor alle geinteresseerden. Meer informatie over die open dag is hier te lezen .

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.