Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lucht in België zeer vervuild

  •  
29-03-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
De lucht in België is door langdurige windstilte zeer vervuild geraakt met klein stof. Het Koninklijk Metereologisch Instituut van België heeft dinsdag alarmfase acht ingesteld op een schaal van één tot tien.
Wie met de auto in de file staat, moet de ramen dichtdoen. Mensen die daarvoor gevoelig zijn, kunnen last krijgen van ademhalingsproblemen zoals bronchitis. Fietsers moeten wegblijven van drukke wegen.
In Nederland was de situatie lang niet zo erg, meldde desgevraagd het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het niveau aan klein of fijn stof was dinsdag matig, wat normaal is, aldus RIVM-medewerker R. Albers. Ernstig is de situatie bij een niveau boven 200 microgram per kubieke meter en dat is sinds de invoering van normen voor fijn stof, waarbij industrie en verkeer de grote boosdoeners zijn, nog niet gemeten.
Het RIVM heeft een landelijk meetnet luchtkwaliteit. Anders dan in België doet het aan permanente publieksinformatie via teletekst (pag. 711 en 712). Bij ernstige smog komt het met een apart persbericht. De medewerker vermoedde evenzeer dat de weersomstandigheden, met onder andere weinig wind, in België tot de problemen heeft geleid.
(Bron: ANP)

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.