Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kwik in vis

  •  
22-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1292 keer bekeken
  •  
Actie_kwik.jpg
Kwik is een extreem giftig metaal. Door menselijk handelen, onder meer door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticiden, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht. In de vorm van het nog giftigere methylkwik wordt het door vissen opgenomen. Vooral vissen als tonijn, zalm en forel hebben veel last van de vervuiling. Het eten van deze vis brengt enorme gezondheidsrisico’s met zich mee. Vooral zwangere vrouwen en ongeboren kinderen lopen extra veel gevaar.
Gevaar voor volksgezondheid
In het verleden zijn daarom normen opgesteld voor de maximale toegestane hoeveelheid kwik in vis om de gezondheid van consumenten beschermen. De Europese Commissie wil deze normen nu bij roofvissen met de hoogste kwikgehaltes versoepelen. Dit doet ze omdat de zeeën dermate vervuild zijn geworden dat de hoeveelheid kwik in deze vissen niet meer voldoet aan de toegestane norm. Maar het ophogen van de toegestane maximale hoeveelheid kwik biedt natuurlijk geen oplossing van het probleem van de vervuiling van de oceanen en binnenwateren met kwik. Bovendien is het gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Minder kwik in de natuur

In plaats van te sjoemelen met de maximaal toegestane kwikwaarden zou de Europese Commissie ervoor moeten zorgen dat er veel minder kwik in de natuur terechtkomt door zich te richten op het terugdringen van de vervuiling van onze oceanen en binnenwateren. De kwikwaarden in ons voedsel mogen niet verhoogd worden!
Ben jij het hiermee eens? Kom in actie en teken!

Meer over:

kwik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.