Vroege Vogels

Kwelderherstel

  •  
11-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
K7__1823.jpg
De Friese en Groningse kwelders dreigen aan gras ten onder te gaan. Welke grazers, en hoeveel, kunnen het tij keren? Groningse vogel-planten en insectenonderzoekers plozen het uit.
Waddenpoldertjes
Van oorsprong waren de kwelders een soort poldertjes. Stukje bij beetje werd land gewonnen op de Waddenzee. In dat extensieve landbouwsysteem vonden ook planten en dieren een geweldig thuis.
Niet té intensief, niet té extensief ...
Het moderne boerenbedrijf gebruikt veel mest en wil vooral saai ´Engels raaigras', ook op de kwelders. Op die kwelders is dat (net als opde rest van het boerenland) de dood in de pot. Maar doe je helemaal niets, dan staat er op een gegeven moment alleen maar 'kweekgras' op de kwelders. Ook dat heeft per saldo een te lage natuurwaarde.
Grazers
Om te zien welke dichtheden van welke grazers de mooiste natuur opleveren, deden onderzoekers van de Universiteit in Groningen een proef op verschillende percelen: veel paarden, weinig paarden, veel koeien, weinig koeien of een afwisseling van die opties.
kwelder1
Deze foto laat links een stuk zien dat extensief is begraasd door koeien en rechts een stuk dat intensief is begraasd door paarden.
It Fryske Gea e.v.a.
De proef stond onder (bege)leiding van een groot aantal instituten: 
It Fryske Gea
Onderzoeksbureau Puccimar
Stichting Willem Beyerink Biologisch Station
RijksUniversiteit Groningen
IMARES
EIS
SOVON en de
Vlinderstichting.
De proef werd gefinancierd door het Waddenfonds.
De resultaten van de proef zijn te bekijken via de site van It Fryske Gea
Bij de bovenste foto: Beheerder Jan Jelle Jongsma van It Fryske Gea kijkt toe hoe entomoloog Roel van Klink op zoek gaat naar bodemleven in de kwelder … © Rob Buiter
kwelder2
kwelder3
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.