Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kwart van de stroom in NL zelf opwekken

26 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Energieplushuis_01.jpg
In 2050 kunnen Nederlandse burgers en kleine bedrijven in potentie meer dan een kwart van alle elektriciteit zelf opwekken. Vier op de tien Nederlanders, tegen die tijd 7,2 miljoen mensen, kunnen ‘prosument’ worden of energie doe-het-zelver. In heel Europa gaat het zelfs om bijna de helft van al het elektriciteitsverbruik, opgewekt door 264 miljoen mensen en bedrijven. Dat blijkt uit een Europese studie van CE Delft.
Opdrachtgevers Greenpeace en ODE Decentraal zien grote voordelen in de democratisering van de energievoorziening en pleiten ervoor alle ruimte te geven aan burgers en bedrijven om dit potentieel ten volle te benutten. De omslag van fossiele naar schone energie heeft alleen kans van slagen als iedereen mee kan doen, niet alleen de grote energiebedrijven. In Nederland is het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak de afgelopen vijf jaar verzesvoudigd tot 350.000 huishoudens. Daarnaast telt Nederland nu al 220 energiecoöperaties met samen 40.000 leden. Ook dat aantal groeit snel.
De studie laat zien dat er nog veel meer potentie is voor het zelf opwekken van schone energie. In 2050 kan een kwart van alle elektriciteit in Nederland zelf opgewekt worden door huishoudens, coöperaties, kleine bedrijven en publieke gebouwen. Voor heel Europa gaat het zelfs om 45% van alle elektriciteit. Volgens de onderzoekers zouden in 2050 115 miljoen Europeanen een elektrische auto kunnen hebben, 70 miljoen een elektrische boiler, 60 miljoen zonnepanelen op het dak en 42 miljoen batterijen om energie op te slaan.
De potentie is enorm, maar dan moeten die mensen daar wel de kans voor krijgen. Paradoxaal genoeg worden windcoöperaties juist vaak dwarsgezeten door extra regels van provincies die de bouw van windmolens onmogelijk maken. Daarnaast staat de salderingsregeling voor burgers met zonnepanelen ter discussie. Ook in de rest van Europa staan regelingen voor het zelf opwekken van schone energie onder druk. Zo is er in Spanje een zonnetax ingevoerd en zijn in Italië de investeringen van burgers in zonnepanelen door belemmerende regels ingestort. Zelfs in Duitsland krijgen windcoöperaties het moeilijk omdat een nieuw tendersysteem hen dwingt de concurrentie met commerciële bedrijven aan te gaan.
Campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Joris Wijnhoven: “Op deze manier wordt de democratisering van onze energievoorziening een halt toegeroepen, terwijl die cruciaal is voor het laten slagen van de energietransitie. We zien in Nederland het besef groeien dat burgers en bedrijven die zelf willen investeren in het opwekken van zonne- en windenergie alle ruimte verdienen. Laten we het zelf opwekken van energie dan ook als uitgangspunt nemen en stoppen met die extra regels en het schrappen van goede regelingen.”
Bron: Greenpeace

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.