Vroege Vogels

Kwart minder tekenbeten gemeld

  •  
23-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
teek

© Teek - Bron Pixabay

In de eerste zeven maanden van 2017 zijn er via Tekenradar.nl 25 procent minder tekenbeten doorgegeven dan in dezelfde periode afgelopen jaren. Vooral in juli zijn er bijna de helft minder teken gemeld dan het gemiddelde aantal van de jaren 2013 tot en met 2016.

Tekenradar

Sinds 2012 kunnen mensen een tekenbeet melden op de website Tekenradar.nl . Op deze manier verzamelen initiatiefnemers Wageningen Universiteit en het RIVM informatie over wanneer en waar tekenbeten worden opgelopen. Vanaf de start van het project zijn er al meer dan 50.000 tekenbeten doorgegeven. Bij de interpretatie van de gegevens moet wel rekening gehouden worden met bijvoorbeeld het effect dat media-aandacht heeft op het aantal meldingen.

Oorzaak

Niet eerder werden er zo weinig tekenbeten doorgegeven als dit jaar. Het lage aantal meldingen kan niet verklaard worden door een verminderde bekendheid van de tekenradar, want het aantal unieke bezoekers ligt maar 6 procent lager dan het gemiddelde van de voorgaande jaren. 
De oorzaak voor het lage aantal tekenbeten is vooral te zoeken in de weersomstandigheden in het voorjaar en in juli. Waarschijnlijk waren er dit voorjaar minder teken door het warme weer. Door de droogte lopen teken namelijk eerder risico om uit te drogen. De vele regen in de maand juli heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat er minder mensen de natuur in zijn gegaan. Daardoor zijn mensen minder in aanraking gekomen met teken, en minder gebeten.

Verhoogd risico

Het lage aantal tekenbeetmeldingen betekent niet dat het risico op het oplopen van een tekenbeet momenteel klein is. Juist de komende dagen zijn er zomerse temperaturen op komst terwijl de natuur lekker vochtig is. Ideale omstandigheden voor mens en teek om elkaar te ontmoeten. Het is deze dagen dus van belang om jezelf (en kinderen) na een bezoek aan de natuur goed te controleren op de aanwezigheid van tekenbeten.
Bron: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, Nature Today

Meer over:

teken, tekenradar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.