Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kwart miljoen spreeuwen geteld in het Bargerveen

  •  
29-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Spreeuw-spot_01.jpg

© Fotograaf: corineoste

Tijdens de herfsttelling in natuurgebied Bargerveen zijn deze week door Staatsbosbeheer ruim 250.000 spreeuwen geteld in en bij hun slaapplaats. Volgens SOVON, die alle telgegevens verzamelt en analyseert, is het 2.500 hectare grote hoogveenreservaat Bargerveen daarmee één van de grootste slaapplaatsen van spreeuwen in Nederland. Tijdens de najaarstrek passeren naar schatting 30 miljoen spreeuwen ons land.
 
Samen met enkele vrijwilligers heeft boswachter Erik Bloeming de telling rondom de slaapplek uitgevoerd. Erik: “Ieder jaar overnachten er meer spreeuwen in het ‘Land van Koopman’ in het Bargerveen. De enige manier om deze hoge aantallen vast te leggen, is om ’s avonds tijdens het binnenvliegen van de groepen vanuit vier locaties rondom de slaapplaats te tellen. Na ruim 1 uur stond onze gezamenlijke teller op maar liefst 258.847 spreeuwen!” Dit enorme aantal spreeuwen onderstreept volgens de boswachter het belang van grote, goed beschermde rustgebieden.
 
Jaar van de Spreeuw

Al behoort de spreeuw tot de meest algemene soorten ter wereld, in Nederland neemt de soort sterk in aantal af. De precieze oorzaken van de achteruitgang zijn nog niet bekend. Mede daarom hebben Sovon en Vogelbescherming 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw. De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren zeventig achteruit. Over de periode 1984-2012 is de broedpopulatie in Nederland zelfs met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor resteert momenteel minder dan 40% van de populatie van medio jaren tachtig. In de laatste tien jaar is de negatieve trend wat afgezwakt, maar bedraagt nog steeds meer dan 2% per jaar.
Er is nog weinig bekend over de oorzaken die aan de achteruitgang ten grondslag liggen. Feit is dat het ook in omringende landen slecht gaat met de spreeuw. Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen. Erik Bloeming: “In 2014 willen we meer te weten komen over het broedsucces, het aandeel uitgevlogen jongen, en het gebruik van de slaapplaatsen.Staatsbosbeheer telt daarom tijdens cruciale momenten als de najaarstrek in grote natte natuurgebieden als het Bargerveen en Lauwersmeer.”
Bron: SOVON

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.