Vroege Vogels

Kwart miljoen katten in de stad

  •  
01-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
huiskat 2

© Kevin en Marvin Groen

Tweelingbroers Kevin en Marvin heten niet alleen Groen, maar zijn het ook: ze dragen de natuur een warm hart toe en studeerden beiden biologie.
In twaalf afleveringen laten de Rotterdamse tweelingbroers ons kennismaken met de natuur in Amsterdam. In de hoofdstad leven zo'n kwart miljoen katten. Ze zijn de meest voorkomende roofdieren in de stad.

Huiskat

De kat is een van de eerste huisdieren van de mens. Ongeveer 10.000 jaar geleden werden katten al door mensen gehouden om muizen en ratten bij graanopslagplaatsen weg te houden.
Ondertussen leven er ook veel verwilderde huiskatten in de natuur. Deze katten waren ooit huiskatten, maar leven nu al meerdere generaties in het wild. Je ziet deze katten bijna nooit. Ze worden niet gevoerd en zoeken zelf hun eten bij elkaar. Het aantal verwilderde katten is lastig in te schatten, waarschijnlijk zijn het er in Nederland tussen de 135.000 en 1,2 miljoen. Vooral deze katten kunnen van invloed zijn op een ecosysteem omdat ze jagen op vogels en kleine zoogdieren.

Meer over:

huiskat,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.