Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kwart eieren weidevogels opgepeuzeld

  •  
09-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_93629.jpg

© aankeiler

Bijna een kwart van de eieren van de weidevogels als de kievit en de grutto wordt opgepeuzeld door andere dieren. Daarnaast blijkt een ,,aanzienlijk deel'' (30 tot 60 procent) van de kuikens niet veilig voor de roofvogels, hermelijnen en vossen. Dat bleek donderdag uit een rapport van onderzoeksinstituut Alterra en Sovon Vogelonderzoek.
De onderzoekers betrapten zwarte kraaien, buizerds, bruine kiekendieven, egeltjes, hermelijnen en vossen op het opeten van de eieren. Dat vossen de weidevogelstand een grote slag toebrengen, zoals voorstanders van de vossenjacht en vogelbeschermers vaak aanvoeren, wijzen de twee bureau's ,,vooralsnog'' van de hand.
In het rapport, dat minister Veerman van Landbouw donderdag naar de Tweede Kamer stuurde, stellen de onderzoekers dat een verlies van een kwart van de eieren het voortbestaan van de weidevogels in principe ,,niet in gevaar'' brengt. De stand staat onder druk door een opeenstapeling van bedreigingen, waartoe ook intensivering en mechanisering van de landbouw behoren, aldus Alterra en Sovon.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.