Vroege Vogels

Kwam een vogel gevlogen

  •    •  
28-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Op donderdagavond 28 januari vond de wereldpremière plaats van 'Kwam een vogelgevlogen', een multimediale muziektheatervoorstelling naar een idee van schrijver en documentairefilmmaker Cherry Duyns en trompettist André Heuvelman.
De voorstelling –een lofzang op vogels – speelt zich af tussen zonsopgang en zonsondergang. Cherry Duyns regisseert de voorstelling en vervult de rol van verteller. De Canadese sopraan Barbara Hannigan vertolkt de liedteksten, waarvoor zes gedichten uit het oeuvre van dichteres Ida Gerhardt zijn gekozen. De muziek wordt uitgevoerd door trompettist André Heuvelman en
slagwerker Peter Prommel.
'Kwam een vogel gevlogen' is een coproductie met Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, waar ook de première plaatsvindt. Om de zingbaarheid van de gedichten van Ida Gerhardt zo groot mogelijk te maken, zijn deze in
het Duits vertaald. Componist Bart Visman heeft de ‘hemelse’ gedichten getoonzet. David Dramm, wiens muziek qua sfeer die van de aarde is, heeft nieuwe muziek gecomponeerd. Op het podium wisselen film en live performance elkaar af. Op een filmscherm van 3 x 10 meter zijn de projecties te zien.
Verhalen van de hemel, verhalen van de aarde
Verhalen en liederen over vogels vormen de kern van de voorstelling; verhalen van de hemel, verhalen van de aarde. Duyns is al sinds zijn prille jeugd door vogels geïntrigeerd. Hij verwoordt dat onder meer in zijn roman De Zondagsjongen (Thomas Rap, 1988 ) en in het verhaal De Ontmoeting, en hoe de vogel mijn vriend werd (uit Achterland, Thomas Rap 2010).
Na de samenwerking aan de productie Windkracht met trompettist Andre Heuvelman ontstond het idee voor Kwam een vogel gevlogen. De muziek in deze voorstelling wordt uitgevoerd door André Heuvelman (solotrompettist Rotterdams Philharmonisch Orkest tevens lid Nederlands Blazersensemble) en Peter Prommel (kerngroeplid Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam ).
Aanvangstijd concert 20.15 uur (kaarten € 23,-). Kijk voor meer informatie of kaarten op www.muziekgebouw.nl. Bestellen kan ook via 020 – 788 20 00 (ma t/m za 12.00 – 19.00 uur).
Kwam een vogel gevlogen gaat na de première in Amsterdam op tournee door het land.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.