Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kwaliteitssysteem tegen missers in vleesbranche

26 mrt 2014
  •  
leestijd 2 minuten
vlees_09.jpg
‘Eén helder kwaliteitscontrolesysteem voor de hele voedselketen, alle controles terugleggen bij de NVWA én supermarkten die hun verantwoordelijkheid nemen om het vlees traceerbaar te maken. Dat zijn de structurele oplossingen voor de huidige veiligheidsproblemen in de vlees- en voedselindustrie,’ zegt Sijas Akkerman, hoofd voedsel bij Natuur & Milieu, in een eerste reactie op het woensdag verschenen rapport  ‘Risico’s in de vleesketen’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
‘Het grootste probleem is de ondoorzichtigheid van de controle door de vele verschillende controlesystemen. Alleen al in de varkensvleesketen zijn dit er vijf. En deze systemen zijn ook nog eens door het bedrijfsleven zelf opgezet en gecontroleerd. Dit rapport maakt eens te meer duidelijk dat je slagers niet hun eigen vlees kunt laten keuren.’
Van zaadje tot karbonaadje
De overheid moet één kwaliteitssysteem voor de hele voedselketen opzetten, ‘van zaadje tot karbonaadje’. Een unieke code die met het dier meereist bevat alle informatie: van veevoer op het land, via de veehouder, tot aan de karbonade in de supermarkt. In één oogopslag is te zien waar het vlees vandaan komt, welk traject het heeft afgelegd en welke bewerkingen het onderweg heeft ondergaan.
De overheid moet de eisen voor een uniform kwaliteitssysteem vastleggen en de standaard zetten. Een mooie bijkomstigheid is dat een eenduidig systeem minder administratieve lasten oplevert.
Sterkere NVWA
Een strengere onafhankelijke controle is cruciaal om de veiligheid van ons voedsel te waarborgen. Nu investeren in een sterkere NVWA scheelt niet alleen veel economische schade, maar ook veel extra kosten door gezondheidsschade. De NVWA zou vaker onverwachte controles in bedrijven moeten uitvoeren, de resultaten daarvan openbaar maken en hogere boetes uitdelen.
Supermarkten hebben boter op hun hoofd
Een vleessector die tegen extreem lage kostprijs produceert om supermarkten te voorzien van plofkip en ander stuntvlees, blijkt niet in staat om voedselveiligheid te garanderen. Supermarkten zouden niet moeten stunten met vlees, maar hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor afspraken die ze al gemaakt hebben. Vanaf 1 januari 2014 zouden zij op varkensvleesverpakking een GGN-nummer zetten om het vlees traceerbaar te maken. Tot nu toe hebben zij dat niet gedaan.
Supermarkten, en vooral ook de leveranciers van vlees aan de Horeca en Catering, kunnen beter werken met vaste slachterijen en groepen boeren als toeleveranciers. Dat voorkomt het mengen van partijen vlees en geeft zekerheid over de herkomst van vlees.
Bron: Natuur & Milieu

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.