Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kwaliteitssysteem internationaal veetransport volstrekt onvoldoende

  •  
14-01-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
veetransport_varkens_biggen.jpg
De Dierenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat minister Verburg (LNV) akkoord is gegaan met voorstellen van veetransporteurs om het welzijn van de dieren tijdens transport te garanderen. Het zogeheten kwaliteitssysteem dat de veetransporteurs voorstellen is verre van onafhankelijk. Het is een papieren tijger omdat er geen controle plaatsvindt tijdens transport. De minister moet derhalve zo snel mogelijk op haar beslissing terugkomen. Een brandbrief met deze strekking hebben wij gisteren aan minister Verburg gestuurd.
De Dierenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat de minister na alle commotie over misstanden tijdens veetransporten, vlak voor de Kerst zeer snel instemde met de voorstellen van de transportsector. Eerder kondigde de minister aan dat ze tot klepcontrole zou overgaan als de vervoerders op 1 januari niet zelf goede voorstellen hadden gedaan. Daar ziet ze nu van af omdat er een geschikte kwaliteitsborging zou zijn. Daar is volgens ons geen sprake van; pas als er een serieus en sluitend kwaliteitsborgingssysteem is, zou het overheidstoezicht versoepeld kunnen worden.
Ook Verburgs poging om transportwagens al per 1 januari te voorzien van een gps-signaal, mislukte. Volgens de vervoerders is het praktisch onmogelijk de trucks voor 1 januari 2009 uit te rusten met het plaatsbepalingssysteem waarmee de route van de trucks is te volgen. Ook dit is volgens de Dierenbescherming een absolute drogreden om strenger toezicht te ontduiken. En het lijkt erop dat de minister er in is getrapt.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.