Vroege Vogels

Kwakkelwinter ideaal voor zeldzame zwam

  •  
06-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
entoloma_saundersii-martijn_oud_2.jpg
In het Streekbos in West-Friesland kwam in januari een aantal forse paddenstoelen uit de vette klei tevoorschijn. Een opmerkzame wandelaar consulteerde een lid van de Mycologische Vereniging. Deze kwam tot de conclusie dat het ging om de zeldzame en bedreigde zilverige satijnzwam.
De zilverige satijnzwam heeft een kenmerkende, sterke, melige geur en ranzige smaak en is absoluut geen paddenstoel om te consumeren, maar alleen om naar te kijken. De plompe en forse vruchtlichamen komen soms al in de winter te voorschijn wanneer de vorst verstek laat gaan. Er zijn zelfs een aantal meldingen van november en december. Na strenge winters verschijnen ze pas enige tijd nadat de vorst is verdwenen. Omdat de jonge paddenstoelen zich door de vette klei moeten zien te werken ziet een deel van de paddenstoelen er vaak wat verwrongen uit.
De zilverige satijnzwam behoort tot één van onze grootste satijnzwammen van ons land en is gebonden aan Iepen op zware kleibodems. Bij uitzondering worden ze bij fruitbomen gezien. De Nederlandse verspreidingskaart van de zilverige satijnzwam geeft een duidelijk beeld van zijn voorkomen op kleibodems.
Lees meer op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.