Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kunstzinnige Ark van Noach

26 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Jan van der Kooi met dwerguil

© Rob Buiter

Het begon als mix van tijdverdrijf en engagement: in een tijd van het jaar dat de Friese schilder / tekenaar Jan van der Kooi niet zijn favoriete stillevens met zonlicht kon maken - bij gebrek aan zonlicht - ging hij vogels schilderen op de muren van zijn huis. 'Ik deed dat ook om uiting te geven aan mijn bezorgdheid over de teloorgang van de biodiversiteit', zegt Van der Kooi. Inmiddels raakt zijn huis steeds voller met vogels van allerlei pluimage. In de hal loopt ook al een bedreigde Afrikaanse olifant over de muur.
De tekeningen zijn zoveel mogelijk 1:1 gemaakt. Ze herinneren ook aan het puttertje van Fabritius, die in 1654 een zogeheten 'trompe l'oeil' schilderde: een schilderijtje waarvan je je afvraagt of daar écht een vogeltje op de muur zit.
vogelkunst
Meer informatie over het werk van Jan van der Kooi staat op zijn site

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.