Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Kunstrif om Nederlandse kust te beschermen'

  •  
14-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_123377.jpg
Een kunstmatig rif in de Noordzee is een prima alternatief voor dijk- en duinverzwaring om de Nederlandse kust te beschermen. Dat stelde het ingenieursbureau Royal Haskoning donderdag.
Het bedrijf is al enige jaren betrokken bij de verdediging van een aantal kunstmatige eilanden voor de kust van Dubai in het Midden-Oosten. Om de opgespoten eilanden te beschermen, heeft Royal Haskoning een kunstmatig rif ontworpen van 25 kilometer lang. Het bestaat uit zand en rots en ligt grotendeels onder water. Het zorgt ervoor dat de golfen voor de kust worden gebroken.
Ook in de Noordzee zou een dergelijk rif voldoende bescherming bieden tijdens zware stormen, aldus het ingenieursbureau. De hoge golven worden tot normale afmetingen teruggebracht, waardoor de kust minder snel erodeert. Bovendien tast het rif het uitzicht vanaf het strand niet aan, omdat het een paar meter onder de zeespiegel komt te liggen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.