Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kunstlicht verwart nachtvlinders

  •  
03-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kooluil.JPG
Echt donker is het in ons land 's nachts bijna nergens meer. Nachtvlinders ondervinden daar de gevolgen van, wijst onderzoek van promovendus Koert van Geffen van Wageningen University uit.
Nachtvlinders heten niet voor niets nachtvlinders. Ze leven ’s nachts als het buiten donker is. Maar hun aantal holt achteruit. Ecoloog Van Geffen deed een serie proeven om uit te zoeken of het overvloedig gebruik van kunstlicht daar mee te te maken heeft. Daartoe keek hij naar de invloed van licht op de groei van rupsen. Hij zette jonge rupsen van het kooluiltje onder verschillende kleuren licht: wit, rood en groen licht. Met het donker als ‘blanco’. Maar een effect bleef gek genoeg uit. Van Geffen: ‘Kooluiltjes zijn nachtactief. Ik verwachtte dus dat ze onder licht minder zouden groeien. Dat was niet zo. Ze groeiden even hard als de rupsen waar geen licht op stond.’
Het venijn zat ‘m evenwel in de staart. Rupsen verpoppen en uit die pop komt een vlinder. Onder normale omstandigheden komen kooluiltjes tot twee generaties in een seizoen. De najaarsgeneratie poppen gaat de zogeheten diapauze in, een ruststadium, in afwachting van het voorjaar. De afnemende daglengte is de trigger om in diapauze te gaan. Van Geffen kwam tot de verrassende ontdekking dat kunstlicht de kooluiltjes in de war brengt. ‘Als je er een lampje boven hangt komen ze maanden eerder uit hun popstadium. Kennelijk is kunstlicht sterk genoeg om de beestjes uit diapauze te houden.’

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.