Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kunstlicht verstoort de voortplanting van nachtvlinders

  •  
26-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
nachtvlinder-van-noudwijn.jpg

© van noudwijn

Nachtelijke verlichting heeft invloed op onze natuur, maar het was onduidelijk hoe groot die invloed is. Nu is er voor het eerst bewijs uit een uniek experiment. Verlichting in bosranden leidt op langere termijn tot de afname van het aantal nachtvlinders. Roy van Grunsven, ecoloog bij de Vlinderstichting, deed mee aan het onderzoek en legt uit.

Minder nachtvlinders

Nachtvlinders worden door lampen in de war gebracht. Normaal oriënteren ze zich op het vage licht van maan en sterren, maar door die felle lampen worden ze totaal misleid. Dat betekent dat ze dan niet hun normale nachtelijke gedrag vertonen en zich dus veel minder voortplanten. Uiteindelijk leidt kunstlicht op termijn tot kleinere populaties nachtvlinders. Dat stellen het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University, de Vlinderstichting en andere partners op basis van het project Licht op Natuur.

Experiment

In het project zijn op acht plekken in Nederland lantaarnpalen in bosranden geplaatst met steeds drie verschillende kleuren licht (rood, groen en wit) en was er een donkere plek ter controle. Vrijwilligers hebben op deze plekken regelmatig nachtvlinders gevangen, geteld en weer losgelaten. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

De eerste twee jaar was er geen verschil tussen de verlichte plekken en de donkere. Er leken zelfs iets meer nachtvlinders op de verlichte plekken te zitten. Maar in het derde tot en met het vijfde jaar was er een afname van 14 procent nachtvlinders bij de verlichte plekken. Statistisch was er geen verschil tussen de drie kleuren licht.

Beperk het aantal lichtbronnen

Omdat er op elk punt maar vijf lantaarnpalen in de bosrand staan, bleef de afname in het experiment beperkt, zeggen de onderzoekers. Als een weg door het bos helemaal verlicht is, zal de afname volgens hen veel groter zijn. Ze pleiten ervoor om licht zo veel mogelijk te beperken. Dat verandert het leven van nachtvlinders op meerdere manieren. Zo wordt de aanmaak van lokstoffen door vrouwelijke nachtvlinders verstoord en paren ze uiteindelijk minder vaak in het licht. Bovendien gaat het veel minder goed met nachtvlindersoorten die door licht aangetrokken worden.

Bron: Nature Today en ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

schilderes
schilderes27 jun. 2020 - 12:06

Alles wordt door de mens vestoord. Vreselijk.Toch bestaat er verlichting die minder erg is. O.a. mensen die bij de Boschplaat op Terschelling wonen zijn daar mee bezig.Als we ons meer bewust worden van onze kwalijke invloeden en dat serieus willen nemen, kunnen we best wat bedenken. Laat doordringen hoe belangrijk dat is !

pejomaba
pejomaba26 jun. 2020 - 17:39

M.i. kunnen we ook in de bebouwde omgeving met minder kunstlicht toe. Al die buitenlampen bij de huizen zouden vervangen kunnen worden door lampen die aangaan als er beweging wordt gesignaleerd. De uilen hebben ook last van dat licht. Naast ons huis is een stukje gemeentegroen met hoge bomen waar 'snachts vaak een uil wordt gehoord. Onze buitenlampen blijven dan ook meestal uit!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.