Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kunstlicht heeft duidelijk effect op nachtdieren

20 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
bosuil 's nachts

© bosuil, fotograaf: frenky

Het effect van kunstlicht op nachtdieren wordt steeds duidelijker, het kan bijvoorbeeld de biologische klok van nachtdieren verstoren. Er was nog maar weinig bekend over de invloed van kunstlicht op dieren. Om meer te weten te komen over het effect van kunstlicht op flora en fauna is het onderzoek ‘Licht Op Natuur’ gestart. Tijdens het Openbare Verlichting Congres 'Ruimte en Licht’ werden resultaten van het onderzoek gepresenteerd. 

Invloed kunstlicht

Uit het onderzoek blijkt dat kunstlicht op veel verschillende manieren invloed heeft op nachtdieren. Zo werd onder andere gevonden dat de lokstoffen van de vrouwtjes kooluil, waarmee zij mannetjes lokken, verandert onder invloed van kunstlicht. Als deze lokstof verandert kunnen mannetjes de vrouwtjes niet vinden, hierdoor wordt er minder gepaard en zijn er dus minder kooluilen. Wit- en groen licht blijken de grootste negatieve invloed te hebben op dieren. Rood licht is voor de meeste groepen het minst schadelijk, hoewel helemaal geen licht natuurlijk het beste is, stellen de onderzoekers. 

Slimme verlichting

Bij het ingrijpen in het landschap en bij inrichtingsprojecten zal meer moeten worden gekeken naar hoe de dieren in die regio beïnvloed worden door kunstlicht. Het onderzoek pleit ervoor dat licht standaard een onderdeel zou moeten worden van milieueffectrapportages (een rapport dat de milieugevolgen van een plan in kaart brengt voor het uitgevoerd wordt). Door te werken met ‘slimme verlichting’ zijn veel van de negatieve effecten te verzachten of te voorkomen. Met ‘slim verlichten’ wordt bedoeld dat er niet verlicht wordt wanneer dit niet nodig is, het goed afstellen van licht en het afschermen van licht. Hiermee kan al veel worden bereikt.  

Uitdaging voor bouwprojecten

Door bij de aanleg van steden, wegen en bedrijventerreinen slim om te gaan met licht, kunnen nog meer negatieve effecten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld door de kleur van het asfalt aan te passen zodat er minder belicht hoeft te worden. Stedenbouwkundigen, architecten en bouwbedrijven worden uitgedaagd te werken aan  een veilige leef- en werkomgeving, waar tegelijkertijd dieren ongestoord kunnen leven, zonder overbodige lichtvervuiling. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar