Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kunstfestival Wondergronds: een ode aan het mycelium

  •  
30-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1693 keer bekeken
  •  
mycelium kunst

kunstzinnige verbeelding van de relatie tussen mycelium en plantenwortels, door Jessica Lelieveld en Wilma Wassing

© Gert Elbertsen

Het mycelium is onzichtbaar en onbekend, maar enorm belangrijk voor het leven op aarde. Om een ode te brengen aan dat netwerk van schimmeldraden is het kunstfestival ‘Wondergronds’ in het leven geroepen. Een festival in het Noord-Drentse Norg met kunstwerken, workshops en lezingen toegewijd aan het mycelium.

Ingenieus netwerk

Wie aan schimmels denkt, denkt al snel aan paddenstoelen. Maar paddenstoelen zijn slechts de vruchten van de schimmel, net zoals appels de vruchten zijn van een appelboom. Het grootste gedeelte van de schimmel kunnen we niet zien, maar leeft als een ingenieus netwerk van schimmeldraden in bijvoorbeeld de bodem of hout.

De belangrijke rol van het mycelium

Daar spelen ze een essentiële rol. Schimmels zijn namelijk één van de weinige organismen die lignine af kunnen breken, een natuurlijke stof die celwanden van planten en bomen stevigheid geven. “Wanneer lignine niet zou worden afgebroken door schimmels zou de aarde bedekt zijn met een enorme bult plantenafval”, vertelt kunstenaar en ecoloog Janne Ouwehand. Ze is betrokken bij het festival en ontwikkelt ‘de Paddenstoelenbroedplaats’ in Haren, een plek waar kennis, kunst en verwondering over ecologie van paddenstoelen centraal staan.

Naast het opruimen van de natuur gaan bepaalde soorten mycelia relaties aan met planten. De schimmels geven via de wortels mineralen en water aan bomen en krijgen daar suikers voor terug. “Ze stabiliseren daarmee het ecosysteem”, vertelt Janne.

kunst mycelium Darneviel

onderdeel van het kunstwerk van Nanette Darneviel op kunstfestival 'Wondergronds'

© Gert Elbertsen

De missie

De missie van het kunstfestival? “Bekendheid en bewustzijn bij mensen vergroten over het belang en bestaan van mycelium voor het leven op aarde en het behoud van dit intelligent organisme”, vertellen initiatiefnemers Jessica Lelieveld en Wilma Wassing. ‘Wondergronds' is te bezoeken tot en met 12 juli.  

Meer over:

schimmel, kunst, mycelium
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.