Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Prachtige blauwdrukken van Nederlands zeewier

  •  
01-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
Gaffelwier Knotswier Azijnwier Pterothamnion plumula - vroege vogels

Blauwdrukken van gaffelwier en knotswier

© Dekkers Leijdekkers

Alle Nederlandse wierensoorten vastleggen in een levendige blauwdruk. Dat is het doel van kunstenaarskoppel Dekkers Leijdekkers. In navolging van Anna Atkins, die twee eeuwen geleden hetzelfde deed met Engels wier, zijn Pai Dekkers en Anne Leijdekkers begonnen aan een levensproject. Nu kun je het eerste deel van hun vondsten bewonderen in gallery untiteld in Rotterdam. 
pai dekkers anne leijdekkers

Pai en Anne op zoek naar het beste wier voor een portret

© Pleun Aarts

Transparantie en grilligheid

Waar veel mensen misschien op zoek zijn naar wieren met bijzondere kleuren, worden Pai en Anne vooral blij van wier met transparantie. De cyanotypieen die zij maken, laten dat namelijk mooi zien. Het wier wordt gedroogd waarna het voor een korte periode op fotogevoelig papier gelegd wordt. Het licht wat langs en door het wier valt, kun je later mooi zien op de afdruk. Ook de grilligheid van het wier, dus het aantal vertakkingen of spannende vormen, doen het goed op de cyanotypie. 
My Post (1)

Grateloupia turuturu: de slijmerige drakentong. Eerst gedroogd, en daarna tot blauwdruk gemaakt

© Dekkers Leijdekkers

Dit is pas het begin

Gaffelwier, japans besjeswier, zeesla en zee-eik zijn makkelijk te vinden soorten die al aan de collectie zijn toegevoegd. Nieuwe soorten vinden wordt steeds uitdagender en daar zullen uiteindelijk ook duikers aan te pas moeten komen, want sommige soorten staan zo diep dat je daar met je regenlaarzen of je snorkel niet bij komt. Uiteindelijk hopen Anne en Pai een zo volledig mogelijk document van alle Nederlandse wierensoorten vast te leggen.

Meer over:

wieren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar