Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kuikens moeten eerder gevoerd worden

10 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Vleeskuiken - publiek domein

© Bron: ed_davad - Pixabay

Kuikens in broederijen moeten al 36 uur nadat ze uit het ei zijn gekropen voer en water krijgen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een besluit van de minister dat dat pas na zestig uur hoefde, vernietigd. Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier had de zaak aangespannen.

Overleven op de dooierzak

De minister van Landbouw had in 2013 besloten dat niet hoefde worden opgetreden als broederijen kuikens de eerste zestig uur van hun leven geen voer en water gaven. In die periode zouden de kuikens, die bedoeld zijn voor leghen- of vleeskuikenbedrijven, kunnen teren op hun dooierzak.

Welzijn van de kuikens

Voor dat besluit baseerde de minister zich op een onderzoek van Wageningen University. Wakker Dier concludeerde op basis van hetzelfde onderzoek echter dat onthouding van water en voer na 36 uur al het welzijn van de kuikens aantast. Met name onthouding van water leidt tot minder groei en hogere sterftecijfers bij de diertjes.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.