Vroege Vogels

"Kuikenboer vangt diertjes voorzichtiger"

  •  
07-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vleeskuiken - publiek domein

© Bron: ed_davad - Pixabay

Pluimveehouders hebben voldoende maatregelen genomen om te voorkomen dat vleeskuikens letsel oplopen tijdens het vangen. Dit maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend.

Inspectie

Vorige maand voerde de inspectie 118 controles uit bij achttien pluimveeslachthuizen. Bij 92 procent van de bedrijven werden de regels voor het vangen van kuikens nageleefd. Eerder hield meer dan de helft van de pluimveehouders zich niet aan de voorschriften.

Vervoer

Vleeskuikens worden in containers vervoerd van de pluimveehouderij naar het slachthuis. De dieren worden gevangen en in containers geladen door speciaal ingehuurde vangploegen. De pluimveehouders zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de kuikens tijden het vangen en inladen, volgens de regels mogen de kuikens geen verwondingen en botbreuken oplopen. Als de inspechtie op het slchthuis ziet dat er bij meer dan 2 procent van de dieren sprake is van vangletsel, krijgt de pluimveehouder een boete. In de eerste helft van dit jaar zijn hier toch nog 112 boetes voor uitgedeeld.

Slechte verzorging

Eerder dit jaar maakte de NVWA bekend dat ruim de helft van de houders van vleeskuikens de dieren niet goed verzorgde. De meest voorkomende overtredingen waren te nat strooisel in de stal, overbezetting en te weinig licht. Bij vleeskuikens zijn pijnlijke zweren aan de poten een veelvoorkomend probleem.
Bron: ANP

Meer over:

pluimveehouder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.