Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kruisende ganzen

18 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DSC_0006 (1)

© Martin Kroon

Een vraag van luisteraar Martin Kroon: "In de buurt van Leiden fotografeer ik dit paartje ganzen: een mix tussen brandgans en Canadees. Komt dat vaker voor, dat ganzen kruisen?"

Hybriden

Onze zoektocht naar een antwoord bracht ons bij Peter de Knijff, als populatiegeneticus werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum, en daarbij ook in zijn vrije tijd al vele jaren fanatiek vogelonderzoeker.
Volgens De Knijff zijn hybriden tussen de gekste soorten denkbaar: van wilde eend X grauwe gans, tot koolmees X pimpelmees of huiszwaluw X boerenzwaluw. Soms leveren deze kruisingen nog vruchtbare nakomelingen op ook, zoals in het geval van de ganzen van Martin Kroon. "Het idee dat je een biologische soort kunt definiëren als die individuen die samen voor vruchtbare nakomelingen kunnen zorgen, is dan ook achterhaald", stelt De Knijff. "Ook tussen verschillende soorten kunnen vruchtbare nakomelingen ontstaan. Overigens zijn dat meestal mannetjes."
De vraag hoe je een soort definieert is voor De Knijff overigens totaal oninteressant. "Dat is alleen maar spannend voor mensen die lijstjes bijhouden. Het gaat mij om de processen van een hogere orde. Leer denken als een vogel", aldus De Knijff.

Meer over:

ganzen, hybride

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar