Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kruidensalade uit de beestentuin

  •  
20-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stipt op het moment dat de cameraploeg mijn tuin instapte, ontsnapten alle konijnen tegelijk zodat ik als een waanzinnige de boomgaard door moest hollen, poepten de kippen uitgebreid op het net geveegde terras, ontdekte ik op borsthoogte een dubieuze vlek, ging de telefoon en moest ik snel een excuus verzinnen waarom mijn slakropjes nog niet groter waren dan pasgeboren babyvuistjes en uitleggen dat die groene waas in de groentenkas óók bestond uit gekoesterde zaailingen en niet alleen uit onkruid met een slecht karakter.
Ik wist het hoor, dat het tv-programma Vroege Vogels kwam filmen, voor hun serie ‘Tuinreservaten’ . Het thema was dit keer ‘de eettuin’ en ik zou iets lekkers klaarmaken met ingrediënten uit eigen tuin.  Maar aangezien ik het hele voorjaar meer tijd aan deadlines dan aan wieden had besteed, de Paasdagen snotterend in bed had doorgebracht en de in de kas gezaaide basilicum, rucola en aardbeitjes waren verbrand door de lentezon, had ik mijn twijfels over het culinaire tuingehalte.
Gelukkig viel dat mee. De cameraman, verslaggeefster en geluidsman waren alleraardigst en gepast enthousiast over mijn kruidentuin en baby-perzikjes.  De aardbeitjes en rucola die wel hadden overleefd, bleken verrukkelijk. Verder deed niks ertoe, want  waarschijnlijk zult u aanstaande dinsdagavond, als het wordt uitgezonden, vooral veel moeiteloos acterende, léuk doende konijnen, kippen en katten zien.  En die verwilderde vrouw die af en toe door het beeld struint, tja, daar mist u niet zoveel aan.
Maar de prachtige salade die we uiteindelijk bij elkaar hebben geplukt is een aanrader. Later in het jaar kunt u ook andere eetbare bloemen gebruiken, zoals Oostindische kers, goudsbloemen of stokrozen. Bewaar de overgebleven dressing (flink wat) in de koelkast voor volgende salades.
Klop de azijn, olie, jam en mosterd goed door elkaar en maak de dressing pittig op smaak af met zout en peper.  Was alle groene blaadjes zonodig grondig en sla ze goed droog (slacentrifuge).  Maak de aardbeitjes schoon. Meng de blaadjes en kruiden  luchtig met een paar lepeltjes dressing (niet teveel!).  Doe ze in een mooie schaal, rangschik de aardbeitjes erop en bestrooi met de bloemetjes.
Lentekruidensalade met bloemetjes en aardbeien (voor 4-5):
  • 50 ml frambozenazijn
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 60 g biologische aardbeienjam
  • ½  eetl. grove mosterd
  • zout, versgemalen peper
  • ca. 75 g rucola, aangevuld met jonge blaadjes van paardenbloem, tuinzuring, zevenblad, bietenblaadjes of jonge slablaadjes
  • ca. 8-10 kleine geurige (bos)aardbeitjes, schoongemaakt
  • wat blaadjes van verse kruiden, bv. munt, (paarse) basilicum, dille
  • handje verse bloemblaadjes van bv.  bieslook, tijm, salie, rozen, madeliefjes, klaver, hele fuchsiabloemen en viooltjes
Column en recept: Loethe Olthuis
Bekijk het portret van Loethe en haar tuinreservaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.