Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kruiden goed voor koeien

  •  
14-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien_35.jpg
Koeien die kruiden eten, krijgen extra mineralen binnen. Dat blijkt uit onderzoek van CLM. In natuurgraslanden, in gebruik bij Overijsselse boeren, zijn verschillende nuttige kruiden aangetroffen. Dit kan de koegezondheid versterken.
Gezondheidseffecten
Van enkele kruidenrijke percelen is onderzocht welke plantensoorten er voorkomen. Uit een literatuurstudie blijkt dan de aangetroffen kruiden positieve gezondheidseffecten hebben. Zo heeft de paardenbloem een antibacteriële werking en is hij goed voor de vertering. Onderstaande tabel geeft meer voorbeelden.
Natuurgras voor gezonde koeien
Binnen dit project zijn analyses uitgevoerd op mineralen en vitamines in graspercelen van de veehouder. De uitkomsten van regulier en kruidenrijk gras zijn variabel. Soms bleken er meer mineralen te zitten in kruidenrijk gras, de andere keer juist weer in regulier gras. De resultaten hangen sterk af van de grond(soort), beworteling en de leeftijd van de grasmat. Als afzonderlijk naar individuele kruiden gekeken wordt hebben deze wel duidelijk hogere gehalten aan bepaalde mineralen.
Het project is een initiatief van drie Overijsselse veehouders. Het project is uitgevoerd door CLM, in samenwerking met Natuurmonumenten (beheerseenheid Twente).
Bron: CLM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.