Vroege Vogels

Kroonprins jaagt in Spanje

  •  
24-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_246334.jpg
Willem-Alexander kan het weer niet laten: met zijn vriendjes doet hij in Spanje wat in Nederland verboden is, patrijzen schieten. Niet omdat die dieren schadelijk zijn voor de natuur, of omdat er teveel van zouden zijn, maar alleen om de lol. Heeft zkh niets beters te doen? Spaanse natuurbeschermers spreken er schande van.
Volgens de Spaanse krant El Periodico Extremadura is Prins Willem Alexander afgelopen vrijdag 19 januari met vrienden op jacht geweest in de Extremadura in Spanje. De kroonprins had z’n intrek genomen bij de jachtlodge Las Golondrinas.
De Extremadura staat bekend als een vogelgebied bij uitstek en is als beschermd natuurgebied vooral in trek bij birdwatchers. In het verleden werden in het gebied grote aantallen patrijzen uitgezet voor de plezierjacht en nog steeds komen jagers van heinde en verre om patrijzen uit de lucht te schieten in het gebied. De “sportieve uitdaging” daarvan is dat patrijzen een snelle vlucht hebben, wat het voor jagers moeilijk maakt de dieren dodelijk te treffen. Jagers zijn daarom extra trots op een tableau met geschoten patrijzen, maar keerzijde is dat een groot aantal dieren verminkt raakt wanneer ze door de hagel uit de jachtgeweren niet dodelijk getroffen worden.
De jacht op patrijzen en het uitzetten van patrijzen is sinds 1 september 1998 verboden in Nederland. De Faunabescherming acht het een zeer kwalijke zaak dat een Kroonprins die een voorbeeldfunctie vervult met vrienden afreist naar een Spaans natuurgebied om daar te doen wat in Nederland verboden is, het voor de lol doden van patrijzen. Het doden van de vogels in het bewuste natuurgebied dient geen enkel beheersdoel. De jacht op patrijzen werd vanouds gezien als een ‘Edel vermaak van de Aartshertogen van de Spaanse Nederlanden’. De internationale organisatie Bright Eyes heeft Europese dierenbeschermers opgeroepen protest aan te tekenen bij het ministerie van Algemene Zaken tegen de jachtactiviteiten van onze kroonprins en zijn vrienden.
De Partij voor de Dieren is een protestactie begonnnen. Via de site van de politieke partij kan de internetbezoeker een mail sturen naar Rijksvoorlichtingsdienst (Rvd).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.