Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kromme komkommers wellicht terug in groenteschap

  •  
07-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
komkommer.jpg
Kromme komkommers, gebogen wortels en ander vreemdgevormd fruit keren waarschijnlijk terug in het groenteschap. Afgevaardigden van de 27 EU-landen stemmen woensdag over afschaffing van de huidige verplichte afmetingen.
"In deze tijd van dure voeding is het niet zinvol om eten weg te gooien alleen maar omdat het er vreemd uitziet'', aldus een woordvoerder van EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw).
De Deense commissaris vindt de EU-regels voor de afmetingen van groenten en fruit pure bureaucratie. Ze wil ze liefst allemaal schrappen. Maar dat stuit op verzet van vooral supermarkten. Die vrezen dat de kromme komkommers moeilijk in de dozen en schappen passen.
Zuid-Europese landen liggen ook dwars in het overleg: die vrezen dat een toevloed aan krom en puntig fruit de prijzen zal drukken. Dat verzet wordt geleid door landen als Italië, Spanje en Frankrijk.
Nederland wil echter zo min mogelijk regels over de formaten, om de landbouw en handelaren vrijheid te geven. "De vorm doet niets af aan de kwaliteit van de appels, komkommers en dergelijke. Daar zijn andere regels voor'', aldus een woordvoerster van minister Gerda Verburg (Landbouw).
Als compromis wil de EU-commissaris nu de standaarden behouden voor tien van de 26 groente- en fruitsoorten, waaronder appels, aubergines en tomaten. Die beslaan samen driekwart van de grensoverschrijdende handel in groente en fruit in de EU.
De EU-commissaris krijgt ondertussen wel steun van de Britse supermarktketen Sainsbury's. De grote keten verwacht dat de prijzen van groente en fruit wel 40 procent kunnen dalen. "Nu mogen we zo'n 20 procent van de oogst in ons land niet gebruiken. We kunnen niet doorgaan met verspilling van groente en fruit in deze tijd zelfs voordat het de boerderij of kas verlaat'', zei Sue Henderson van Sainsbury's tegen de BBC.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.