Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Krokodillenbloed in strijd tegen ziektes

  •  
16-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_110280.jpg
Bloed van krokodillen is mogelijk veelbelovend in de zoektocht naar nieuwe en krachtige antibiotica voor de bestrijding van ziektes bij mensen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers die in het noorden van Australië bloedmonsters van krokodillen aan het verzamelen zijn.
De afweer van krokodillen is veel krachtiger dan dat van mensen doordat ze vaak blootstaan aan levensbedreigende infecties door gapende wonden die ze bij gevechten onderling of met andere dieren oplopen. ,,Ze rukken soms complete ledematen bij elkaar af en ondanks dat vervolgens allerlei bacteriën binnendringen, genezen ze meestal vrij snel en zonder infecties'', aldus de Amerikaanse wetenschapper Mark Merchant.
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat bepaalde antilichamen in krokodillenbloed in staat waren bacteriën te doden die resistent waren voor penicilline, zoals stafylokok. Ook blijkt het reptielenbloed veel effectiever tegen HIV, het virus dat de ziekte aids kan veroorzaken.
Dat komt volgens de onderzoekers doordat het afweersysteem van de dieren direct en agressief de strijd aanbindt met virussen en bacteriën. ,,Het is alsof je een pistool op het hoofd van een bacterie zet en onmiddellijk de trekker overhaalt'', aldus Merchant. Hij en de andere wetenschappers in het onderzoek proberen nu uit het verzamelde bloed de krachtige antilichamen te isoleren om daarmee een antibioticum voor mensen te ontwikkelen.
Bron:ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.