Vroege Vogels

Krokodil produceert een nakomeling zonder bevruchting

theme-icon
Natuur
  •    •  
08-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
krokodil_-_irma.jpg

© Fotograaf: digi-irma

Wetenschappers hebben voor het eerst een "maagdelijke geboorte" vastgesteld bij een krokodil, zo blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek. Een vrouwelijke krokodil, die in gevangenschap leeft in Costa Rica, wist een legsel eieren te produceren ondanks dat ze ongeveer 16 jaar lang geen contact had gehad met mannetjes.

Ontwikkeld zonder bevruchting

De eieren werden in januari 2018 gelegd door een 18 jaar oude vrouwelijke Amerikaanse krokodil in Parque Reptilandia. Eén ei had een volledig gevormde foetus die voor 99,9 procent genetisch identiek bleek te zijn aan de moeder, wat suggereert dat het zich had ontwikkeld zonder dat het ei was bevrucht door een mannetje.

Prikkelende inzichten

Aseksuele voortplanting, of parthenogenese, komt voor bij andere diersoorten zoals vogels, hagedissen en slangen. Maar was tot nu toe niet bekend bij krokodillen. Onderzoekers zeggen dat de vondst "prikkelende inzichten" biedt in de mogelijke voortplantingsmogelijkheden van nu uitgestorven verwanten van krokodillen, waaronder dinosaurussen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Biology Letters van de Britse Royal Society.

Bron: ANP/DPA

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar