Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kritiek op koleninvesteringen ABP

14 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
kolen_39.jpg

© Bron Pixabay

Pensioenfonds ABP investeerde afgelopen jaar fors meer in de fossiele energie-industrie ten opzicht van een jaar eerder. En daarmee spreekt het pensioenfonds zichzelf tegen, omdat het juist aankondigde vol te willen inzetten op duurzaamheid. Dat concluderen Both ENDS, het Duitse Urgewald en Fossielvrij NL maandag na eigen onderzoek.
ABP’s totaal aan investeringen in kolen was volgens het rapport eind december 4,3 miljard euro, 18 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij zou een groot aantal kolenbedrijven waarin ABP investeert plannen hebben om de capaciteit uit te breiden. ,,Dat staat in schril contrast met de intentie om in 2020 een volledig duurzaam pensioenfonds te zijn, zoals ABP vorig jaar aankondigde”, aldus Both ENDS.
De investeringen in olie- en gasbedrijven namen vorig jaar met bijna een kwart toe, tot 6,9 miljard euro. Uitschieters daarbij waren volgens het rapport investeringen in ExxonMobil en Shell.
Naast de impact voor het milieu worden door de partijen ook vraagtekens gezet bij de ,,rampzalige gevolgen" voor mensen en hun leefomgeving in de gebieden waar kolen, olie en gas worden gewonnen. Als concrete voorbeelden worden de bouw van een kolencentrale in Indonesië en investeringen in kolendelvers in Colombia genoemd.
Volgens ABP is het nodig om in bepaalde partijen zoals Shell te investeren om ze qua duurzaamheid de ,,juiste kant" op te sturen. Ook is het nieuwe beleid dat is ingezet volgens ABP niet van de een op de andere dag direct zichtbaar. Daarmee geeft het rapport een ietwat vertekend beeld.
Een woordvoerder kon niet direct reageren op de specifieke kwesties in Indonesië en Colombia die door Both ENDS, Urgewald en Fossielvrij NL werden aangekaart.
Bron: ANP

Meer over:

abp

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar