Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kritiek op de kangoeroejacht

5 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
kangoeroe pixabay

© Foto: pixabay

De kangoeroe is hét symbool van Australië. Maar ieder jaar mogen beroepsjagers er miljoenen afschieten. De reuzenkangoeroe is volgens de boeren en overheid een plaag geworden en hinderlijk voor de veeteelt.
Gedode buideldieren eindigen als honden- en kattenvoer of kangoeroebiefstuk. En de stevige huid verdwijnt in voetbalschoenen en motorkleding. Door de handel in kangoeroeproducten is een commerciële sector ontstaan. Europa is een populaire exportbestemming.

Boycot import kangoeroeproducten

Ook in Nederlandse winkels en restaurants mag het vlees en leer verkocht worden, terwijl door de Amerikaanse staat Californië en in Rusland een boycot is ingesteld. De Russen zijn verontrust over schadelijke bacteriën op het vlees. Dierenrechtenactivisten waarschuwen dat de schietpartijen in het open veld leed kunnen toebrengen aan de kangoeroes en hun jongen.
Het televisieprogramma ZEMBLA INTERNATIONAAL zendt woensdag 5 september een reportage uit van een Australisch onderzoek naar de jacht op kangoeroes . In de uitzending wordt duidelijk dat de jacht gruwelijke taferelen met zich meebrengt. Kangoeroebaby’s moeten worden afgemaakt als vrouwtjes-buideldieren worden neergeschoten. Sommigen vergelijken het met de zeehondenjacht. De regels bepalen dat het jong in een klap moet worden gedood. In de film wordt duidelijk dat dit in de praktijk soms op gruwelijke manieren gebeurt. Zo worden jongen tegen auto’s doodgeslagen of vermorzeld met de voeten. (Woensdag 5 september, 21.15 uur op NPO2.)

Nederlands boycot?

In Nederland zijn kangoeroeproducten volop verkrijgbaar. Dus waarom boycot Nederland deze producten niet? Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid zag in 2016 geen enkele reden om de import van kangoeroevlees te stoppen. En daar is tot op heden niets in veranderd. De huidige minister Schouten wil er ook niet aan.
Lees meer in het artikel van ZEMBLA over de Kamervragen die zijn gesteld, salmonella en E.coli op kangoeroevlees en meer.
Bron: ZEMBLA

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.