Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kritiek op Actieplan Stalbranden

16 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
stallen.jpg
Stalbranden zijn vreselijk. Jaarlijks komen er tienduizenden varkens, kippen, kalveren en geiten bij om. Daarom heeft minister van Landbouw Carola Schouten een actieplan opgesteld om stalbranden tegen te gaan. Maar zijn de maatregelen voldoende om stalbranden in de toekomst te voorkomen? Frederieke Schouten van 'Varkens in Nood' vindt van niet. Vooral voor de bestaande stallen vindt zij het pakket maatregelen veel te mager.

Elektra

Veel branden ontstaan in stallen die dateren van voor 2014. Een belangrijke oorzaak is kortsluiting in de elektrische installatie. Dit kan ontstaan door knaagdieren als ratten die bedrading doorbijten. Ook de aanwezigheid van luchtwassers en stof in de stallen kunnen bij een vonk een brand aanjagen. Werkzaamheden in en rondom de stal, zoals lassen, slijpen en dakdekken, staan nog steeds in de top 3 van oorzaken van stalbranden.

Cijfers

In 2017 kwamen bij 23 branden in totaal 229 duizend dieren om. En voor 2018 staat de teller alweer op 97.000 dieren. Schrikbarende cijfers die maar moeilijk teruggedrongen worden. Minister Schouten onderzoekt extra wettelijke eisen voor bestaande stallen.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.