Vroege Vogels

Kritiek Asscher op Albert Heijn om champignons

  •    •  
28-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Champignons.jpg
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil zo snel mogelijk een gesprek met de directeur van Albert Heijn over de weigering van AH om te kiezen voor eerlijk geproduceerde champignons in Nederland.
Uitbuiting
Aanleiding is een uitzending van het KRO-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde dat donderdag liet zien hoe vooral Oost-Europese werknemers worden uitgebuit in de Nederlandse champignonteelt.
Keurmerk
Asscher wil een einde maken aan de "middeleeuwse toestanden" in die sector en ondersteunt daarom het keurmerk fair produce. Albert Heijn liet donderdag in het tv-programma weten daaraan niet mee te werken.
Oproep
Asscher noemde het vrijdag in een reactie tegenover het ANP "niet te bevatten" dat werknemers in de champignonteelt zo worden uitgebuit. "Ik wist niet wat ik zag, toen ik hier voor eerst mee geconfronteerd werd. Zoiets kan toch niet in Nederland?" Hij roept de supermarkten op in te kopen bij eerlijke champignontelers, zoals bijvoorbeeld C1000, COOP of Jan Linders al doen. En hij roept de klant op de supermarkten die dat niet doen onder druk te zetten door daar geen champignons meer te kopen.
Albert Heijn
De PvdA-minister wijst vooral naar AH, dat volgens hem niet mee wil meewerken aan het keurmerk 'fair produce'. "Dat vind ik onbegrijpelijk als je weet onder wat voor erbarmelijke omstandigheden veel champignons in Nederland geproduceerd worden. Ik nodig hierbij de directeur van AH Nederland uit om samen naar dit onderwerp te kijken. Kan me niet voorstellen dat hij dan zegt ‘sorry, dat is alleen uw probleem’."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.