Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kringloop slaat met tweedehands bouwmarkt nieuwe wegen in

  •  
27-07-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_126189.jpg
De kringloopwinkels zoeken nieuwe inkomstenbronnen omdat de omzet onder druk staat. Dat komt onder meer doordat steeds meer mensen via internetsites als marktplaats hun overtollige spullen van de hand doen, stelt de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN).
De 120 leden van de BKN zitten niet stil. Kringloopbedrijf Aktief opende deze maand in Doetinchem de eerste tweedehands bouwmarkt. De kluskortingskaart mag dan ontbreken, voor de rest heeft de prijsbewuste doe-het-zelver geen klagen.
Wastafels en kranen, maar ook een stuk regenpijp en nog in verpakking gewikkelde rollen behang; het ligt keurig in slagorde in de tweedehands bouwmarkt. ,,Een gat in de markt en de eerste omzetcijfers zijn boven verwachting'', glundert directeur J. Woldring. Inmiddels heeft Aktief al gesprekken gevoerd met aannemersbedrijven over de afname van nog bruikbare onderdelen die vrijkomen bij sloop- en renovatieprojecten.
,,De volgende stap is dat we contracten sluiten met bouwbedrijven waarbij wij de gehele afvalstroom voor onze rekening nemen. Daarmee wordt Aktief een nieuwe speler op de markt van verwerking van bedrijfsafval.''
Het kringloopbedrijf telt vijf vestigingen met zeventig betaalde krachten en tweehonderd onbetaalde medewerkers. Het behoort tot de vijf grootste kringloopbedrijven van Nederland. Omdat er steeds meer niche-activiteiten bijkomen, werd de naam onlangs veranderd in 'Aktief Groep'.
,,De omzet in de kringloopwinkels staat onder druk. Door de slechte conjunctuur houden consumenten de hand op de knip. De aankoop van nieuwe meubels wordt uitgesteld, dus krijgen wij minder tweedehands meubelen binnen. Dat scheelde vorig jaar 10 procent omzet'', becijfert Woldring. De Nederlandse markt wordt overspoeld door goedkope kleding uit China, waardoor ook de verkoop van gebruikte kleding is gekelderd.
Bestuurslid A. van der Hoek van de BKN vult aan: ,,De problemen voor de kringloopwinkels worden nog eens vergroot doordat veel winkels met gesubsidieerde banen werken en de overheid daar flink het mes in zet.''
Vooral voor de kleine kringloopwinkels is het moeilijk om in te spelen op alle veranderingen. ,,Door de opkomst van vraag- en aanbodsites is de kwaliteit van de goederen afgenomen. Je ziet dat de grotere bedrijven meer middelen en mogelijkheden hebben om daarop te anticiperen en nieuwe wegen in te slaan'', stelt Van der Hoek. Zo heeft Aktief sinds kort speciale vitrines met duurdere artikelen. Het publiek kan hier een bod op uitbrengen. ,,We gaan deze artikelen binnenkort ook op onze eigen site plaatsen en daar zal het niet bij blijven'', voorspelt Woldring.
Aktief heeft samen met het Agrarisch Opleidingscentrum in Velp een door het ministerie van Onderwijs erkende opleiding geïnitieerd voor de kringloop- en recyclingbranche. ,,De opleiding richt zich vooral op moeilijk bemiddelbare werkzoekenden en probleemjongeren.'' Aktief werkt bij de projecten nauw samen met gemeenten en de uitkeringsinstantie UWV.
Daarnaast vermarkt Aktief de expertise die het heeft bij het inzamelen en scheiden van afval. Met enkele Achterhoekse gemeenten heeft het contracten voor het inzamelen van alle overtollige huisraad. Vorig jaar goed voor 11.500 ton, waarvan 85 procent werd hergebruikt. Cijfers waar menig gemeente die worstelt met hoge verwerkingskosten vrolijk van wordt.
Harderwijk heeft daarom Aktief in de armen gesloten. In augustus neemt de Aktief Groep niet alleen het plaatselijke kringloopbedrijf over, maar is het in de gemeente Harderwijk ook verantwoordelijk voor de inzameling. Zelfs vanuit Zeeland is er belangstelling voor de werkwijze van Aktief. ,,Dat ligt te ver weg, maar we kunnen op projectbasis wel onze expertise over afvalmanagement aanbieden.''
Aktief wil ook in het Duitse grensgebied aan de bak. ,,Er liggen legio mogelijkheden. Onze zorg is dat we niet te hard groeien'', zegt Woldring.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.