Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Krimpend strand Ameland wordt aangevuld

  •  
12-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1249 keer bekeken
  •  
ameland_marjon26.jpg

© Fotograaf: Marjon26

Rijkswaterstaat begint later deze maand met het verstevigen van het strand aan de westkant van Ameland met ruim 3 miljoen kubieke meter zand. Dit is volgens de organisatie nodig om het waddeneiland te beschermen tegen de zee, want jaarlijks krimpt de kustlijn aan de kant van Hollum met gemiddeld een meter. Het is een van de grootste zandopspuitingen aan de Nederlandse kust.

Zand verplaatst

Het strand aan de westkust slijt doordat wind en stroming zand meenemen. Dit zand spoelt vervolgens via een sterke getijdenstroming aan de andere kant van het eiland weer aan. Daarnaast is het storten van extra zand nodig om het eiland "op de lange termijn" te beschermen tegen de stijgende zeespiegel, schrijft Rijkswaterstaat in een toelichting.

Strand afgesloten 

Het zand wordt door speciale schepen opgezogen van de zeebodem en vervolgens via een leiding op het strand gespoten. Tijdens de werkzaamheden, die duren tot september 2023, zijn delen van het Amelandse strand afgesloten.

Bron: ANP 

Meer over:

ameland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.