Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Krijgen de grote energiegebruikers toch een miljoenenkorting?

  •  
23-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
tatasteel.jpg

Het kabinet overweegt energieslurpende bedrijven voor honderden miljoenen te compenseren voor de hoge CO2-prijs. Brussel heeft de subsidiesteun van 835 miljoen euro alvast goedgekeurd. Mogelijk maakt ook Tata Steel aanspraak op extra belastinggeld. Dat meldt De Telegraaf.

Duurdere uitstootrechten

De prijs voor Europese uitstootrechten (ETS) is afgelopen half jaar naar recordhoogte gestegen. Een deel van de stijging komt door de hoge gasprijzen. Veel energiebedrijven zijn overgestapt op kolen die bij de verbranding zorgen voor veel meer CO2-uitstoot en een grotere vraag naar uitstootrechten.

Energierekening

Voor verschillende Nederlandse bedrijven is de hoge ETS-prijs in combinatie met de torenhoge energierekening nauwelijks rendabel. In het Brabantse Budel heeft zinksmelterij Nyrstar de fabriek, een van de grootste van Europa, zelfs noodgedwongen stilgelegd.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.