Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kreekrug uit prehistorie op monumentenlijst

7 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
lepelaar kreek

© Lepelaar bij Assendelft. Fotograaf: mariejanne

De Kreekrug in het Noord-Hollandse Assendelft is op de monumentenlijst gezet. Het is een overblijfsel van een kreek uit de prehistorie en is van archeologische en landschappelijke waarde.
In de prehistorie slibden de kreken dicht en raakten overwoekerd met veen. Door de ontginning van de Zaanstreek is het veen verdwenen en kwamen de kreken weer tevoorschijn.
,,Bij monumenten denken mensen snel aan gebouwen, maar deze Kreekrug is van grote waarde en dient daarom beschermd te worden. Deze Kreekrug is namelijk in de Zaanstreek, mogelijk zelfs in heel Noord-Holland, het laatst overgebleven zichtbare deel van het prehistorische krekenlandschap. Waarschijnlijk zijn rondom de Kreekrugresten van menselijke activiteiten uit de IJzertijd en Romeinse tijd bewaard gebleven'', aldus wethouder Addy Verschuren (Monumenten).
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.