Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Krachtig energiebesparingsbeleid spaart milieu en geld

  •  
28-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149327.jpg
De stichting Natuur en Milieu en de Nederlandse Woonbond vragen de ministers Cramer (ROM) en Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) om concrete actie. Het is de hoogste tijd voor krachtige maatregelen om energiebesparing in de bestaande woningvoorraad te stimuleren, zo schrijven zij in een open brief. Uitvoering van die maatregelen kan een gemiddeld huishouden tot 500 euro per jaar opleveren. Eén van de maatregelen is het instellen van een door marktpartijen te vullen fonds om woningeigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen. Belangrijk is ook om meerjarenafspraken met
woningcorporaties te koppelen aan een resultaatverplichting. Er moeten eisen worden ontwikkeld voor de energiezuinigheid
(energieprestatie) van bestaande woningen en een slecht geïsoleerde woning zou voortaan tot aftrek van punten in het
Woningwaarderingstelsel (WWS) moeten leiden.
Van de totale CO2-uitstoot in Nederland is maar liefst 35 procent toe te schrijven aan het gebruik van gebouwen, waarvan ruim de helft uit woningen bestaat. Veel Nederlandse woningen zijn niet goed geïsoleerd, daardoor de aarde onnodig opwarmt. Wij verstoken met ons allen per jaar zo'n 2 miljard euro aan aardgas 'voor de buitenlucht'. Door de alsmaar stijgende energieprijzen betalen sommige huurders zo langzamerhand net zoveel aan energie als aan de huur.
De nieuwe regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie wil de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen verlagen. In 2020 zal er, in vergelijking met 1990, 30 procent minder broeikasgassen de lucht in gaan. Ook moet jaarlijks 2 procent energie worden bespaard. Het voornemen van het nieuwe kabinet om fors te investeren in probleemwijken biedt uitstekende mogelijkheden om energiebesparing en wijkvernieuwing te koppelen. Belangrijk is daarbij dat de plannen in nauw overleg met de betrokken bewoners worden ontwikkeld, omdat de ambitieuze doelstellingen zeker niet gehaald zullen worden als er te weinig draagvlak voor is onder de bewoners. Ook eigen initiatief van bewoners voor energiebesparing moet worden beloond.
Vanwege het noodzakelijke draagvlak is het belangrijk dat het isoleren van de woningen niet tot hogere woonlasten leidt. Een
groot deel van de niet tot slecht geïsoleerde woningen staat in oude stadswijken waar veel mensen (huurders) met een laag inkomen wonen. Duidelijk is dat isoleren meer wooncomfort oplevert en het woonplezier vergroot. Daardoor gaan energiebesparing en wijkverbetering hier hand in hand: een mooie kans voor de ministers Cramer en Vogelaar om samen op te trekken.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor